Jun 22, 2011

macam nie ke sakit gastrik??

jejari n!cK at 3:35:00 PM
aksi: 
assalamualaikumm...

sejak kebelakangan neh ngape ntah aku rase tak selesa bahagian perut...kadang2 rasa loya-loya nak muntah..apeeee...loyaaaa~~haip!! jgn pikir bukan2...hahaha..adekah g2 tanda gastrik?? sape ade penyakit neh ce cite cane rasenye...adekah aku sudah terjebak jugak??sobbsobb..tadi aku try search pasal gastrik neh...tetibee je..dan lagi 2 search pasal neh..terlebih rajin la katekan..keh3..dan aku terjumpe nie...
Tanda-Tanda Gastrik

* Sakit perut (pada bahagian atas perut atau abdomen)
* Rasa senak, berangin atau pedih
* Rasa tidak selesa
* Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan
* Rasa mual (loya) dan muntah
* Hilang selera makan
* Berat badan turun (pada peringkat teruk)

Jika sampai peringkat teruk, ulser perut menyebabkan pendarahan dan ia boleh dilihat dalam 2 bentuk iaitu :(seramnye nak bace)-.-'

* Najis menjadi hitam seperti tar
* Muntah mengandungi darah atau berwarna gelap seperti kopi

sape yg berisiko??

boleh berlaku pada sesiapa saja. Secara umumnya lebih ramai lelaki mengalami masalah gastrik dengan nisbah 1.5 hingga 2 kali ganda berbanding wanita...

penyebab gastrik??

* Individu yang suka mengambil ubat tradisional, terutama yang mengandungi akar kayu.
* Individu yang banyak mengalami tekanan sama ada tekanan kerja, peribadi, sosial atau mendapat jangkitan kuman yang teruk
*Merokok dan banyak minum minuman keras.
* Individu yang kerap mengambil ubat tahan sakit dalam tempoh lama seperti ubat anti keradangan bukan steroid (NSAID).

p/s: sape2 pernah or ade penyakit nie..leh kongsi cite tak??ce cite?ce cite?-.-'

6 budak comel gatal tangan:

Pojiekyra said...

gastrik hmmmm...kyra salah sowg bpnyakit gastrik..mmg simtom dia adalah yang tertera..nk bg ilang gastrik nie satu jew..jggn mkn pdaas..tp perut kna sntiasa pnuh..jgn biarkn kosong...

n!cK said...

kyra: erkk..mmg g2 eh??adess..letih la klu nk slalu nak makan je..huhu=.='

Amirah Md Daud said...

nick,mira pon ade gstrik gak....slalu kne...mmang sakit gle klw kne serang...yg penting mkn ikut time....jgn terlambat mkan...nnti tak pasal2 merana...

Kei Seichi said...

nick kena gastrik ke?sy ramai gak kawan ade gastrik..die cakap jgn mkn pedas and kalau tak silap minum susu kot..betulkan kalau salah..hehe

n!cK said...

mira: oo g2 eak..mmg kdg2 makan xikut time..huhuu

kei seichi: ntahla..gejala2 kt atas 2 mcm dah ade..xtau la ye ke tak..huhu..

armouris said...

lagi info tentang gastrik di SIHAT SELALU - Tanda dan Rawatan Gastrik

 

..Miz Diary.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea