Apr 5, 2011

kena tindih semasa tidur??

jejari n!cK at 10:21:00 AM
aksi: 
just to share... banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih
ni....betulkah kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin
atau hantu? 

Orang ramai describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh badan,
hujung jari, terasa berat kat dada...nampak benda-benda pelik-pelik (hantu, 
makhluk hitam dan sebagainya) ..... 

kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur
pernah ada dengar pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu...dengar dari membe2...masa tu die ckp die sedar...boleh bukak mata separuh.... 
..tapi tak boleh gerak...kadang- kadang geram, sebab tak boleh
gerak.....lepastu 5 minit baru boleh gerak....aku dulu pun takut...memang ingat kena hempap dah...lepas boleh gerak tu seram sejuk jer... 

tapi, setelah aku terbace pasal tubuh badan manusia..... baru la
aku tau kebenaran dia.... 
ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical
nya 'sleep paralysis' 

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition
yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary
(sementara). ... 

temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa-masa nak tidur (hypnagogic
paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis) 
ok, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak
atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kita
gerak-gerak) stage....otak akan bagi tau badan kita suruh rehat...so, badan 
kita kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)...... 
ok, otak kita pun ader switch off button....dipanggil reticular
activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off
RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) sahaja 
yang on....kiranya screensaver lah atau hibernate... 

so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake
state....tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh otak
suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh 
seketika...before otak activate balik....memang menakutkan tapi benar.... 
tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full..kadang- kadang partial
atau sebahagian sahaja...tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain
lumpuh etc.... 

dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan
hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar
bunyi pelik-pelik) , visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, 
terasa benda sentuh/hempap dan lain-lain..) 

sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis: 

1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama 

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock) 

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni...penat sangat) 

4. stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan bla-bla 

5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah saja, tetiba esok pergi panjat gunung, kayuh basikal..) 

6. orang yang ada penyakit narcolepsy 

p/s So pasneh jangan lagi dok kata kena hempap dengan hantu dah!!

13 budak comel gatal tangan:

Ujang9897 said...

erk...cmtu ker..

yer ker..

hurm...dah kawin nanti org jugak yg tindih..hahahaha

lalink7 said...

laaa yeke? husz sblum nie penah kenaa..ingat kene hempap jin..rupanyaa ada penyakit yg kite xtau ade lam badan kitee..good inffoooooooooooooooo..
tq
tq
tq..

n!cK said...

ujang..yup..nie la puncenye...
arghhh!! ujang gile!!! dah sangap sgt nak kawen la tuh!!! woowoo:P

lalink: yup..inila penyebabnye...hohho..welcome..:)

FIRDAUS HUSAIN said...

gud info..:)
sy kene tindih nagn bantal

n!cK said...

firdaus: hahaha..nk kene tinju die neh!!

FirdAus BluRtz said...

oo gitu erk...pat0tlaa takder dalam senarai name ant0o tindih..huhu3

n!cK said...

firdaus: ye..ye..ahaha..tak msuk senarai melainkan 2 mmg keje khurafat~~~nyahaha

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

oh... pulak. gitu ke...
ak sll kene tindih dgn selimut
haha...


nice info.. like

fyy mokhtar said...

kena tindih?? mesti badan sakit2 kan lepas tu :( pena kena :(

tomatoo said...

sy slalu kena.. boleh kata tiap2 hari.. sejak awal tahun aritu.. dah x tau nak buat macam mana.. kadang2 sampai takot nak tdo n pernah tahan mata yg dah ngantok gile tu.. x tau sampai bila akan terus mcm ni =(

JIJI YU said...

aku salu kena tindih lepas subuh..terlelap je kejenye

KieRinZ said...

Assalamu'alaikum.. bagus entry ni.. sy ade nak share tentang jin ni. tidak beriman seseorang itu jika dia tidak percaya perkara ghaib. nah cuba dengar ceramah yg disampaikan oleh Dato' Ismail Kamus ni Anda & Jin - Dato' Ismail Kamus. Wallahu a'lam :)

cik azeya said...

saye tak penah kene lagi. sangat takotlah kalau kena. ayoyo

 

..Miz Diary.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea