May 9, 2011

ngape perlu pilih arkitek sbg teman hidup??saye suke arkitek!!(must read)

jejari n!cK at 9:24:00 AM
aksi: 

sobbsobb..dah 3 hari rupenye tak hapdate belog..bukan ape..bile tenet dah bertukar jadik siput khinzir..makenye..aku pon malas nk bukak tenet..wakaka eyy eyy...dan pagi iniii....aku pon mule bjaye meng log in kan diri ke cni...rajin plak..(rajin la sebab kat opis!!)nyahaha..mls haku nk naip panjang2..moh le bace sbb2 perlu pilih arkitek sbg teman idop!!

1. Arkitek sangat sabar orangnya.

Bukti: Tak caye?? Dah la pengajian diorang 5 tahun.. Fuuu, memang diorang banyak sangat bersabar. Kalau tak sabar memang tak abes tau pengajian diorang. Dah la selalu kena marah, kena sound, kena 'tembak' ngan client kalau design diorang x best..

Kelebihan: Jadi anda jangan takut untuk marah2kan pasangan anda sekiranya mereka wat salah. InsyaAllah mereka akan sabar menempuh dugaan tersebut. Tapi jangan over sangat, marah-marah sayang tu ok la..(telinge n muke diorang dah tebal berlapis2 sebab 2 diorang tahan kene maki..wahaha)

2. Arkitek tak kisah berjaga malam.

Bukti: Tak dapat dinafikan lagi arkitek terpaksa bekerja hingga lewat malam untuk siapkan tugasan dan assignment diorang.

Kelebihan: Nanti kalau baby anda lambat tido atau nak tukar lampin lewat2 malam, jangan rasa bersalah untuk suruh pasangan anda je uruskan! InsyaAllah mereka akan menganggap itu adalah perkara biasa.(mknenye kat cni..malam die jadi musang..siang die jadik kelawar!!ahaha)

3. Arkitek adalah lebih romantik berbanding profesen lain.

Bukti: Semua benda diorang wat adalah ngan sepenuh hati. Kalau tak, kerja diorang tak 'touching', nanti client reject. 

Kelebihan: Alamilah gaya hidup bekeluarga macam dalam citer Korea yang anda suka tengok tu! (Opsss!!). Dan selalu-selalulah merajuk, sebab nanti beliau akan pujuk anda dengan sangat romantik! Tapi jangan selalu, nanti beliau tak kuasa nak layan.(tak dek maknenye nk pujuk2..aperhall!!)ahaha

4. Jimat kos buat rumah.

Bukti: Dah terbukti mereka bleh design rumah macam2 pesen..

Kelebihan: Anda bleh suruh ape saja ikut suka hati anda nak rumah cane, dan tanpa bayaran sehingga akhir hayat. Kalau pasangan anda minta gak, sah lah beliau tengah tade projek (pokai).

5. Rumah bersepah tak ape.

Bukti: Studio dan bilik diorang lagi bersepah! (Bukti berupa gambar tidak dibenarkan disiar demi menjaga imej arkitek)

Kelebihan: Jadi anda takyah la bimbang kalau rumah selalu bersepah. InsyaAllah pasangan anda boleh je tahan. Tapi anda jangan selalu wat perangai lagu ni. Kang beliau cari lain!(ahahha...bengong..berat mate memandang berat lagi bahu memikul bertan2..)

6. Kretip.

Bukti: Hasil kerja dan design arkitek memerlukan kretiviti yang tinggi untuk disukai oleh client.

Kelebihan: Kekretifan itu secara tak langsung akan mempengaruhi rumahtangga arkitek. Jangan risau, setiap ulangtahun perkahwinan anda akan diraikannya dengan cara yang anda mungkin tak menduga. Kalah citer Korea! (Itu pun kalau beliau tak lupa la).

7. Sensitip.

Bukti: Mereka perlu sensitif untuk menghasilkan design yang kemas dan teliti. Mereka jugak perlu sensitif dengan persekitaran untuk hasilkan design yang baik.

Kelebihan: Kalau anda ade masalah, moody, emo tetiba atau tak seperti biasa, insyaAllah pasangan anda akan perasan. Cuma beliau nak tanya atau biarkan je anda layan feeling, itu saye tak tau la.(mmg!! kepala angin tol la)

8. Secure!

Bukti: Dalam mendesign sesuatu bangunan, arkitek kena pastikan safety first! Kalau x safety bangunan/rumah tak dapat CF (Certificate of ... ape ntah). Kira sijil layak menduduki la.

Kelebihan: Tak perlu lagi risaukan keselamatan anda, anak2 anda, rumah anda dan harta benda anda! Pasangan anda telah pun memastikan semuanya selamat. Andai berlaku sebarang kejadian tak diingini, cari je beliau. InsyaAllah beliau akan cool je menghadapinya.

p/s: wahahaha..ade betol ade yg tak..tpi nmpknye bnyak yg betol kot!! ekeke..so ape lagi...ON ARKITEK  dan hantar ke 29299 utk mcari pasangan seorang arkitek..ahaha..
sumber: fesbok member!!

7 budak comel gatal tangan:

kaizen said...

sgt2 agree...

*sy bukan arkitek tp sy engineer to be...huhuhu

n!cK said...

erkkk...ngaaaa~~~

TraH said...

saya pom suka arkitek lah klu camni.. hehehe

... said...

as salam..
saya bukan arkitek.
tap saya jurutera.so..cuma nak kata..

statement kejam

ekeke~
selain arkitek tada ke? tukang masak ke, jurublogger ke..?
hahaha

XD

Anonymous said...

Honourable bye, sweet soul mate :)

Anonymous said...

Lofty bye, genial soul mate :)

Anonymous said...

Lofty bye, sentimental chum :)

 

..Miz Diary.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea