Apr 25, 2011

cara nak elak dari kena pukau..(must read)=)

jejari n!cK at 9:33:00 PM
aksi: 
pukau semakin menjadi2 kan dalam zaman moden neh..engatkan menda neh jadik mase zaman kuno je..tapi zaman moden pon maseh ade menda gni..moh le kite tgk Petua2 elakkan pukau..

1. kalau ditepuk orang yg tak dikenali, tepuk depa balik

2. baca surah Yaasin ayat no.9

3. bela ikan puyu / betok

4. no eye contact (tapi org tue2 zmn dlu ckp klu bckp tak tgk mate neh mknenye die ade bela,.ngaa)

5. time nak tido, pakai baju terbalik

6. Bacalah Bismillahil lazdhi laa yadhurru ma 'asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama'..

wahuwas sami'ul 'alim...

7. bawak paku panjang 5 inci dalam beg, wallet, purse... tu pantang dia

8. bila tidur di rumah, biar tidak sehala arah.(yg neh mak aku ade cakap gak)huhu

9. bawak tahi besi dalam beg atau kocek(tahi besi 2 ape?? sile g google la ye)haha

10. dirikan penyapu lidi secara terbalik kat belakang pintu...

Bagaimana mengatasi PUKAU?

Berikut adalah amalan "benteng diri" dengan mudah.

1) Sentiasa membaca kalimah " Lailaha Illallah Wahdahu lasyarikalah, Lahul mulk, wa lahulhamd, yuhyi wayumiit, wahuwa 'ala kulli syai in qadir" pada setiap pagi(selepas solat subuh) sebanyak 10kali.

2) Sentiasa beramal dengan bacaan Wazifatul Kubra atau Sughura. Ataupon dikenali sebagai Mathurat. Pada setiap pagi dan petang.

p/s: Setiap amalan perlu disertakan dengan tawakal dan keyakinan yang memuncak kepada Allah Taala. Semoga Allah melindungi kita dari kejahatan ini. insyaAllah, dengan izinNya kita terselamat..=)

7 budak comel gatal tangan:

udin said...

a'ah.. zaman skang ni pukau semakin menjadi2.. member sy siap kena pukau sampai abis duit dia kena kebas.. sebab itu kena tahu juga sedikit sebanyak ilmu utk elak pukau ni.. thanks sebab share info ni.. :)

www.fierapirot.bolgspot.com said...

huh takotnye lau kena pukau...mcm2 blh jadi..thanks..nice entry..=)..singgah and follow u

charmyiex said...

2 amalan tu mmg berkesan..baca mathurat tu pagi & petang...kalo x sempat, baca la sekali sehari, x kira la pagi atau petang...

lagi 1, bila nk kuar dr rumah, baca ayat Qursi dengan niat, semoga dilindungi Allah sebaik kita kuar dr rumah, niat jugak semoga rumah kita selamat semasa ketiadaan kita, dan bila kita kembali ke rumah pun dlm keadaan selamat..

1 lgi ayat pendek yg blh diamalkan..ayat yg Nabi Yunus r.a baca semasa baginda dlm perut ikan "la ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zalimin"

kucarkacir said...

info yg berguna..
thanx !

||aLeaSaRa|| said...

tq ye sis kgsikan ilmu ni.thn lps my mum kena pukau ngan asap rokok(org kite jugak).hur,, mmgrisau nak lagi time dpt gaji ni ada je yg berlegar area mesin atm takut.....

Firdnurjue said...

pukau????huk3....sangat takut...hope xkan terjadi pada orang-orang terdekat...emmm

thanks for the info...:-)

FARISZ@AZ.Com said...

N0. 6 Baca dengan menadah tangan dan sapu bermula dari muka,kepala dan seluruh badan.

Jaga kebersihan dan elakkan lakukan perkara sia-sia.

Lagi satu jaga wudu'.InsyaAllah terjaga diri.

 

..Miz Diary.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea