Mar 26, 2011

asal usul perkataan OK...

jejari n!cK at 10:23:00 PM
aksi: 
selalu kan kite dok cakap "ok"..tapi tau tak ape itu "ok"..miahaha..wah aku pon baru tau sebenarnye..so haku pon nak kongsi same korang seme..moh le bace..heee

'OK' bermaksud 'ol korrect?' ataupun allright?

Dikatakan bermula sekitar tahun 1839 di kota New York dan Boston di mana penggunaan bahasa slank dan singkatan mulai diterima pakai

Contohnya, singkatan "KY" asalnya 'know yuse', "OW" untuk 'oll wright', "KG" untuk 'know go', "NS" untuk 'nuff said' dan sebagainya lagi termasuklah singkatan "OK" (oll korrect) itu sendiri.

Dalam kebanyakannya, hanya singkatan "OK" yang masih bertahan. 

Perkataan "OK" mula popular pada tahun 1840 ketika satu pilihanraya diadakan di New York di mana seorang calon yang bertanding Martin Van Buren menggunakan kata "OK" sebagai slogannya. Nama panggilan Van Buren adalah 'Old Kinderhook' dan ini digunakan oleh penyokongnya untuk membentuk satu kumpulan yang dinamakan 'O.K Club', yang bermaksud 'oll korrect dan Old Kinderhook'. Namun ini 
memberikan kesempatan kepada lawan Van Buren untuk mengejek penyokongnya sebagai kelompok yang buta huruf.

p/s: kite tau gune je..tapi tak tau dari mane dtgnye sesuatu menda 2 kan..ngeee=p

8 budak comel gatal tangan:

Mar said...

thanks atas info ni yg baru bgi saya...

kim heeruul said...

minat sejarah yerk..^^

Hafism said...

oooooooo
kkkkkkkk

PeNgEmiS dUniA said...

OK bukan orang kedekut ke ? hehe

n!cK said...

mar: same2..

kim: minat gak la~~ngee:P

hafism: oooooo..ppppppp...qqqqqqq..ahahaa:P

pengemis: tak la..OK 2 Otak Kuning..ahaha:P

||aLeaSaRa|| said...

ollll.....korrectttttttttttt...baru tau he3....

n!cK said...

alea: hehe..tq krne mbace:P

M.N.SYUKRI said...

haha..ok

 

..Miz Diary.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea